Lunge- og Allergiklinikken Hellerup

Nældefeber, hævelser og eksem

Nældefeber viser sig som røde plamager, der kløer.

Hævelser ligger dybere i huden. Begge dele er en slags betændelse, der er fremkaldt af ubalance i kroppens fint afstemte enzymer og nervesystem. Histamin er med til at give nældefeber og derfor virker antihistamin i nogen grad. Der frigives også andre stoffer i huden så måske skal der gives binyrebarkhormon som prednisolontabletter.

Det er meget sjældent at allergi spiller nogen som helst rolle. Fysiske faktorer (kulde, varme, løb, tryk, sol, vand) udløser anfald hos nogle. Det er ofte nervøse mekanismer spiller en stor rolle her og via den ubalance, der er kommet i hjernen og det parasympatiske nervesystem. Især i nervus vagus vil der komme urolige impulser til forskellige dele af kroppen. Bl.a. huden med kløe og nældefeber, mavetarmkanalen med halsbrænden og sure opstød luft i tarmene og ondt i maven og vekslende afføring - måske stoppet næse og slim i bronkierne med åndenød. Derfor er det nødvendigt igennem en god samtale at vurdere en evt. ubalance, stress og uro i kroppen for at forklare årsagerne til nældefeber ( kaldes kolinerg nældefeber udløst af stress, uro og ubalance).

Eksem

Kaldes også for astmaeksem, prurigo Besnier, atopisk dermatitis. Eksem kan være en forløber for allergisk astma/høfeber, men er ikke i sig selv en allergisk lidelse. Skyldes en arvelig mangel på nogle fedtstoffer i huden, der normalt beskytter huden. Risikoen for senere i livet at få en allergisk høfeber og astma er større hos disse personer.