Lunge- og Allergiklinikken Hellerup

Allergi/vaccination

Allergi skyldes, at der er noget galt med generne, altså de arveanlæg vi har fået fra vores forældre. Det betyder, at vi overreagerer, når vores slimhinder bliver kildet af en række bestemte stoffer. Vores immunsystem, der skal hindre, at vi bliver syge, reagerer for voldsomt, når det udsættes for disse stoffer, og så kløer det, eller øjne og næse løber.

Allergistofferne er typisk pollen fra planterne, dyreskæl, husstøvmider, skimmelsporer. De reaktioner, de fremkalder hos mennesker, kan sammenlignes med betændelse, og det rammer typisk øjne, næse, lunger og huden. Allergistofferne findes overalt i vores miljø, så det er umuligt at undgå dem.

Pollenallergi

I Danmark er der tre hovedgrupper af pollen, der kan give allergi. Det er: træpollen, græspollen og bynkepollen. Det er de stoffer, planterne bruger til deres formering, og de har hver deres sæson.

Træpollenallergi omfatter Birk, Hassel, El og Elm. Birkepollen, der fylder luften i april og maj, er i familie med hassel, el og elm, der kommer tidligere på foråret, men ikke i så voldsomme mængder. Men er du overfølsom over for birkepollen, så kan du også mærke de andre træpollen.

Græspollen har en lang sæson fra maj til august. Det skyldes, at der er mange græssorter - bl.a. det korn, der dyrkes på markederne - og de blomstrer på forskellige tidspunkter. Hos mange bliver reaktionen på græspollen stærkere gennem sommeren, så der ikke skal meget til at udløse et kraftigt anfald sidst på sæsonen.

Bynkepollen optræder i juli og august, og da den er i familie med bl.a. mælkebøtten er der til tider både en tidlig og sen sæson. Da reaktionen ydermere forstærkes af pollen fra kurvblomster kan den være ganske uberegnelig.

Dyreskælsallergi
Det er pelsdyr, der giver allergi, og de almindeligste er hunde, katte og gnavere. Allergistofferne findes både i skællene, i spyttet, afføring og urin. Hvis du er dyreskælsallergiker, vil du meget hurtigt få reaktioner i øjnene. Senere kan der være gener fra lungerne, der kan vare flere dage, før de forsvinder. Det er sjældent, at fugle giver allergiske reaktioner.

Husstøvmideallergi
Husstøvmider findes først og fremmest i soveværelset. Miderne spiser menneskeskæl, og de stortrives i fugt og varme. Allergistofferne findes i afføringen, æg mv., og symptomerne er de samme som for de øvrige former for allergi.

Skimmelallergi
Skimmelsporerne dukker op om efteråret i fugtige bygninger og kældre. Man kan sige, at de følger svampesæsonen. Skimmelallergi er sjælden, og mange af de reaktioner, der ligner allergi, er i virkeligheden overfølsomhedsreaktioner fordi indemiljøet er fugtigt og støvet.

Fødemiddelallergi
Det er også en form for allergi, der er meget sjælden, selv om myten siger, at den er meget udbredt. Fx er årsagen til, at mange får en reaktion i munden, når de spiser nødder og friske frugter, at de er pollenallergikere. Det er tilfældet for en tredjedel af pollenallergikere.

En til to procent af nyfødte børn har mælkeallergi, men den forsvinder næsten altid i to-tre års alderen.

Overfølsomhed

Ved allergi er immunsystemet aktiveret og har dannet specielle antistoffer der kan aktiveres af ting kroppen ikke tåler = allergener. Allergitest vil afsløre dette og en god behandling eventuelt allergivaccination (SIT) kan hjælpe.

Allergi forekommer især hos børn og unge, især hos allergisk disponerede og hos personer der tidligere har lidt af børneeksem (atopisk dermatitis) og/eller astmatisk bronkitis.

 Overfølsomhed beskriver en tilstand af sarthed og uhensigtsmæssig overreaktion.

Immunsystemet har det ofte udemærket ved denne ikke- allergiske overfølsomhed og grunden til symptomer / signalerne fra kroppen må forklares ved en ubalance i nervesystemet og her især det parasympatiske nervesystem og nervus vagus.

Næsen vil stoppe til, lugtesansen kan forsvinde, tit forkølelse og trykken over bihulerne, klikken for ørerne og slim i halsen, åben mund om natten og snorken, tør i munden om morgenen. Hertil vandig snue og enkelte nys, men slet ikke som ved ægte allergisk høfeber.

Lungerne kan vise hoste og slim, åndenød og astmalignende tilfælde.

Maven kan reagere med for meget mavesyre, luft i maven og uregelmæssig afføring, mavesmerter, irritabel tyktarm.

Huden reagerer med kløe, let til røde udslæt og nældefeber og ofte ved udsættelse for varme, sved, på krop og hals sjældnere i ansigt.

Parfumeallergi

Parfumeallergi er ikke allergi: Det er også typisk at en række ting virker irriterende på den sarte slimhinde f.eks. i næsen røg, parfume, dårligt indeklima og i tarmen stærke, krydrede spiser, kaffe, te, alkohol og i huden varme, sved, tøj.